Duik dieper in een van de populairste modellenreeksen ooit geproduceerd door de beroemde Amerikaanse fabrikant.
Harley-Davidson heeft zich de afgelopen 120 jaar, sinds de oprichting in 1903, gevestigd als een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Hoewel het bedrijf in de loop der jaren honderden verschillende modellen heeft geproduceerd, is er één specifieke motorfamilie die een indrukwekkende levensduur van 26 jaar heeft gekend tot in de 21e eeuw en tot op de dag van vandaag een grote populariteit geniet onder motorrijders van alle rangen en standen. Dat is natuurlijk de Dyna-familie.
De Dyna werd voor het eerst geïntroduceerd in 1991, als opvolger van de FXR-serie als de FXDB Sturgis, en maakte zijn officiële debuut als eerbetoon aan de 50e verjaardag van de iconische motorrally van South Dakota. De Dyna-serie, kort voor ‘dynamic’, had een stijver en sterker chassis om de nieuwe Evolution-motor beter aan te kunnen dan zijn voorgangers. In 1995 had de Dyna-familie de FXR-serie volledig vervangen en zou een geduchte kracht blijven voor motorrijders die de kwaliteit van hun motorfiets wilden personaliseren, versnellen en verbeteren. Harley-Davidson is gemakkelijk te herkennen aan de zichtbare dubbele schokdemper achterophanging en produceerde een kwart eeuw lang een breed scala aan modellen op basis van dit platform voordat dit hoofdstuk in 2017 afsloot. Laten we eens kijken naar enkele van de populairste Dyna-modellen die tot op de dag van vandaag gewaardeerd worden en die ook enkele van Harley’s moderne cruiserdesigns inspireren.
OPMERKING: Uit marktonderzoek van Harley-Davidson bleek dat veel klanten meer prestaties wilden dan de huidige serie Milwaukee-Eight-motoren. Door te upgraden naar de Softail-klasse profiteren rijders van een hoger niveau van prestaties en stabiliteit, waarbij de motoren in rubber zijn gemonteerd en zijn voorzien van dubbele contragewichten.
Harley-Davidson Dyna Street Bob
Toen Harley-Davidson in 2006 de Dyna Street Bob op de markt bracht, werd dit een van de meest duurzame cruisers van het merk tot nu toe. Natuurlijk kan het succes van de Street Bob niet alleen aan geluk worden toegeschreven. De motorfiets combineert de grootte, het comfort, de stijl en de houding van een middelgrote motorfiets met het rijgedrag en de rijdbaarheid van de kleinere sportster klasse. Met andere woorden, de Dyna Street Bob biedt de perfecte balans tussen sportiviteit, comfort en stijl.
De Dyna Street Bob is standaard van alle markten thuis. Maar dankzij zijn eenvoudige ontwerp is hij ook een ideaal blanco canvas voor persoonlijke aanpassingen. Voor degenen die deze motorfiets willen omtoveren tot een krachtige straatmotor met veel banden, zijn er talloze manieren om de vering, remmen en uitlaat te upgraden, evenals motorupgrades om deze toch al wendbare motorfiets nog sneller te maken.
Maar hetzelfde geldt voor degenen die het rustiger aan willen doen. Het aapachtige ministuur van de Street Bob is al een leuke touch, maar het comfort kan nog verder worden vergroot met een geavanceerde conversiekit voor de bediening, een comfortabeler zadel en zelfs een tweede zadel zodat de passagier ook kan genieten van de rit.
Zelfs al is Harley in 2017 gestopt met de productie van de Dyna Street Bob, de motorfietsen blijven een belangrijke steunpilaar van het merk sinds ze zijn overgegaan naar de Softail-familie, waarbij de twee blootliggende achterschokdempers zijn vervangen door een verstelbare monoshock die verborgen zit onder het achterspatbord. De upgrade naar de Milwaukee-Eight 114 motor is ook een welkome aanvulling.
- Specificaties – Details
- Motor – Twin Cam 103
- Motorvermogen – 77,5 pk en 94 lb-ft koppel
- Aandrijving – 77,5 pk en 94 lb-ft koppel./li>
- Transmissie – 6 versnellingen
- Brandstofverbruik – 39 MPG (ongeveer 6,0 liter per 100 kilometer)
Tip: Terwijl een nieuwe 2023 Harley-Davidson Street Bob 114 een vanafprijs heeft van €17500, is een gebruikte Dyna Street Bob veel betaalbaarder met sommige aanbiedingen onder de €13.000!
Harley-Davidson Dyna Fat Bob
Net als zijn broer, de Street Bob, is de Dyna Fat Bob een ander voorbeeld van een middelgrote cruiser die de traditie van bobberachtige motorfietsen voortzet. Terwijl de Street Bob de voorkeur geeft aan een eenvoudiger ontwerp, maakt de Fat Bob naam door meer kracht en attitude in de Dyna-familie te brengen. Als de Dyna-klasse een nachtclub was, kon je er zeker van zijn dat deze motor de uitsmijter zou zijn.
De Fat Bob is nog steeds gebaseerd op hetzelfde Dyna-chassis, maar brengt absoluut wat meer ‘bad boy’-energie in de mix. Met zijn geavanceerde bedieningselementen, dubbele koplampen en karakteristieke dikke banden die scheuren en hobbels in de weg als ontbijt verorberen, kan de Fat Bob niet anders dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Sinds zijn introductie in 2007 wordt de Dyna Fat Bob aangedreven door een 96 cubic inch Twin-Cam motor, een teken dat deze motor er niet alleen stoer uitziet, maar ook het vermogen heeft om dat te bewijzen. Het is ook vanwege zijn stoere styling en dorst naar snelheid dat hij zo’n hit is bij rijders die graag meer aan het gas draaien dan de gemiddelde rijder. Het is dan ook geen verrassing dat velen deze motor hebben omgebouwd (en tot op de dag van vandaag blijven ombouwen) om hem meer prestatiegericht te maken. Op het eerste gezicht ziet de Dyna Fat Bob eruit als een motor die je zou zien aankomen bij een plaatselijke barbecue of concert. Maar wat velen verraste was zijn vermogen om met gemak veel van de fabriekssportmotoren voorbij te streven die constant opscheppen over hun snelheid. Je kunt je dus wel voorstellen hoe geschokt ze waren toen ze het stof van een Harley-Davidson moesten eten.
De Fat Bob zet dit dubbelleven als high-performance cruiser voort door over te stappen naar de Softail-serie. Net als de Street Bob wordt ook de Fat Bob aangedreven door de Milwaukee-Eight 114 motor. Het is dus een goed teken dat deze motor zijn behoefte aan snelheid niet snel zal opgeven.
- Specificaties – Details
- Motor – Twin Cam 103
- Motorvermogen – 80 pk en 95 lb-ft koppel
- Transmissie – 6 versnellingen
- Brandstofverbruik – 35.4 MPG (ongeveer 6,6 liter per 100 kilometer)
Harley-Davidson Dyna Wide Glide
Als je alleen al naar de Harley-Davidson Dyna Wide Glide kijkt, hoor je George Thorogood al “Bad to the Bone” zingen in je hoofd. Deze motor was een van Harley’s grootste eerbetonen aan het iconische chopper-genre, met het ontwerp van een low-profile cruiser die er in wezen uitziet als een hot rod op twee wielen. De Dyna Wide Glide is ook een perfect voorbeeld van de diversiteit van de Dyna-klasse, met motoren die meer gericht zijn op ontspanning, prestaties of een solide combinatie van beide. Maar in het geval van de Wide Glide is hij ontworpen voor een ontspannen middagritje door de stad, over binnenwegen en over de snelweg. Want als je een laag zadel, voorwaartse bediening en een lang caster hebt, hoef je alleen maar in te stappen en te ontspannen terwijl je je hand op het gas houdt.
Omdat fabriekshoppers een zeer niche-motorfiets zijn, zijn ze natuurlijk niet voor iedereen. In de meeste gevallen kijken motorrijders er liever naar en genieten ze ervan dan dat ze er eigenaar van moeten zijn. Want in tegenstelling tot de Dyna Street Bob en Fat Bob, had het rijgedrag van de Wide Glide zijn eigen leercurve waar veel nieuwe rijders aan moesten wennen.
Terwijl fabriekshoppers zoals de Dyna Wide Glide komen en gaan, werd de deur geopend voor zijn opvolger, de Harley-Davidson Breakout. In zijn voetsporen als krachtige cruiser met opvallende looks, kwam de Breakout in 2022 uit zijn pensioen met zijn grotere en betere Milkwaukee-Eight 117 motor. Het is nog steeds een motor die het bewonderen waard is. Alleen is er tegenwoordig elke keer dat er een opduikt een beetje meer afgunst bij betrokken.
- Specificaties – Details
- Motor – Dubbele nokkenas 103
- Motorvermogen – 80 pk en 95 lb-ft koppel <
- Transmissie – 6 versnellingen
- Brandstofverbruik – 42 mpg (ongeveer 5,6 liter per 100 kilometer)
Harley-Davidson Dyna Low Rider
Als het gaat om modellen die veelzijdigheid belichamen, is de Dyna Low Rider de motor die bij je opkomt. Net als zijn broer en zus, de Street Bob, was de Dyna Low Rider nog een voorbeeld van een uitgebalanceerde cruiser die veel mogelijkheden bood. Met zijn eenvoudige ontwerp had deze motorfiets alles wat nodig was om in elke rijomgeving te gedijen. Hij had een optimaal rijgedrag om zelfs de krapste bochten in de stad aan te kunnen. Hij had de afmetingen en het gewicht om uren non-stop rijden op en naast de snelweg aan te kunnen. Hij had ook een relaxte houding om te ontspannen op lange landwegen en te genieten van het landschap.
Hoewel de Low Rider een meer traditionele cruiser-uitstraling heeft, presenteert hij zich ook als een blanco canvas voor persoonlijke aanpassingen. Sommigen zouden het cruiserkarakter nog verder doortrekken door zadeltassen, geavanceerde bedieningselementen en een comfortabeler zadel voor langere ritten toe te voegen. Maar anderen zouden de andere kant opgaan en er een high-performance cruiser van maken door zijn 96 cubic-inch Twin-Cam motor te upgraden voor meer vermogen en koppel. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze manier van denken heeft geleid tot de uiteindelijke productie van de Low Rider S, een van de krachtigste modellen in het huidige Harley-gamma.
- Specificaties – Details
- Motor – Twin-Cam 103
- Motorvermogen – 77 pk en 92,2 lb-ft koppel.2 lb-ft of torque
- Transmission – 6-speed
- Fuel consumption – 42 mpg (approx. 5.6 litres per 100 km)
Harley-Davidson Dyna Switchback
Natuurlijk konden we deze bespreking van de Dyna-modellen niet afsluiten zonder de Switchback te noemen. Hoewel hij slechts van 2012 tot 2016 in productie was, bewijst de Dyna Switchback eens te meer dat het Dyna-gamma succesvol kan zijn in verschillende rijomgevingen. De Dyna Switchback, ontworpen als lichtere tourfiets, was in wezen een kleinere Road King, waardoor hij de bijnaam ‘Road Queen’ kreeg. De motor was ook populair bij vrouwelijke rijders die langeafstandsritten wilden maken zonder de omvang en het gewicht van de grotere tourmodellen van Harley te hoeven dragen. Uitgerust met een paar harde zadeltassen, vloerdelen, geavanceerde bedieningselementen, een windscherm en een Twin-Cam 103-motor, was de Switchback klaar en in staat om samen met de grote jongens een grote roadtrip door het land te maken.
Hoewel de Switchback zijn korte tijd samen met de andere Dyna’s beleefde voordat de klasse in 2017 werd opgeheven, wist hij ruimte te creëren voor zijn opvolger, de Heritage Classic, om in zijn plaats te gedijen. Met alle toercapaciteiten van een Softail-model is de Heritage Classic het toppunt van old-school cool door toercapaciteiten over lange afstanden te bieden zonder de extra massa.
- Specificaties – Details
- Motor – Twin Cam 103
- Motorvermogen – 76,1 pk en 92,9 lb-ft koppel
- Motorvermogen – 76,1 pk en 92,5 lb-ft koppel.9 lb-ft koppel
- Transmissie – 6 versnellingen
- Brandstofverbruik – 42MPG (ongeveer 5,6 liter per 100 kilometer)